Ревю: Лицето на смъртта - Коуди Макфейдън

Издателство: Сиела 
Поредица : Смоуки Барет 
Година на издаване : 2018 г. 
Брой страници 512
Цена: 17,90 лв. 
Резюме: 
След „Човекът сянка” Коуди Макфейдън продължава историята на специален агент Смоуки Барет в „Лицето на смъртта” – още един кървав трилър за най-черното в човешките души. Специален агент Смоуки Барет остана белязана завинаги от едно чудовище в човешки образ. Тя бе най-добрият ловец на серийни убийци, но в един кошмарен ден се оказа плячка. В този ден тя загуби семейството си и пое право към ада. Смоуки обаче оцеля и намери смисъл да продължи напред. Сега тя е изправена пред мистерия. В притихнала къща, потънала в кръв, младо момиче на име Сара е допряло пистолет до главата си и иска да разговаря само със Смоуки. Години наред мистериозен ангел на злото е убивал всеки, когото Сара е обичала. За първи път той се е появил в нощта на шестия ѝ рожден ден и оттогава ужасът не е спирал и за миг. Смоуки Барет и нейният екип имат броени дни да решат случая. Всеки един от тях обаче се бори с личните си проблеми, които пречат на разследването. Не само те са на прицела на убиеца, а и най-близките им. “Аз бях ангел на отмъщението, изпратен от Създателя, за да унищожа мъжете, които се крият зад символи; демоните, които сеят лудост в света, облечени в своите изгладени костюми, и огласяват колко са добри, докато в същото време изяждат душите на невинните. Бях изпратен от Бог да посичам, да лея кръв и да давя в нея жертви и тирани, невинни и виновни.”

Ревю на книга първа - Човекът сянка 
Може да ме откриете и тук - Facebook

Нямах търпение да започна втората книга за разследванията на Смоуки Барет и да видя с какво ще се сблъска този път. В първата книга се запознаваме детайлно със страданията и ужаса , през които  е преминала Смоуки и през цялото време си мислех ,че нито едно човешко същество не заслужава подобна съдба.  Началото на книгата ми вървеше малко мудно , тъй като отново се разглеждат събитията от живота на главната героиня и някои неща се преповтарят , но след това действието доста се забързва и истинският екшън започна.
Престъпленията описани в книгата са изключително брутални и отблъскващи , още повече когато са намесени и деца.В центъра на събитията е поставена 16 -годишната Сара , която е обречена да носи  след себе си смъртта. Всичките ѝ близки хора биват убити по изключително мъчителен начин само защото я обичат и искат да я предпазят. И след всяка кървава баня единствено Сара остава жива ,за да носи вината за случилото се.Всичко това е меко казано извратено и няма как да не се отрази на психиката на всеки един човек.  След поредното зверство Сара е отчаяна и решава да сложи край на всичко като се самоубие ,но преди това иска историята ѝ да бъде чута и хората да ѝ повярват затова търси Смоуки Барет . Тя успява да спаси Сара от самоубийство и се захваща със сложната задача да разплете мистерията около младото момиче. 
Хареса ми ,че авторът е наблегнал повече на чувствата и емоцийте на жертвите , на мотивите на убиеца и неговата извратена психика и  освен  описание на физическото убийство имаме и по- детайлна картина на онова ,което иска да постигне убиеца - да разруши един живот. Естествено бях много изненадана от разкриването на самоличността на извършителя на всички зверства и причините довели го до това състояние и тук автора определено си е свършил работата отлично. 

Отново беше отделено малко време и на екипа на Смоуки - те винаги са на линия , неуморни и почти перфектни , всеки изпълняващ стриктно ролята си отредена му в разследването. Искаше ми се автора да ни запознае малко по- детайлно с тях и с живота им извън разследването на тежки престъпления и да видим освен професионалната ,така и чисто човешката им страна . 
Бони разбира се  е неизменна част от живота на Смоуки и това много ме радва , малкото момиче е истински лъч надежда в ужасяващото ежедневие на агентката и носи огромна радост на всички около нея. Няма как да не отчета и присъствието на Тони ,които все по- често се появява  в живота на Смоуки и на Бони , а това според мен  им осигурява известна  стабилност.
Изключително съм доволна от прочита на "Лицето на смъртта" - книгата беше доста по- кървава , брутална и стряскаща от първата , но също толкова добра ,завладяваща и напрегната. Освен леко бавното начало няма каква друга забележка да направя относно действието и развитието на събитията. Сюжета беше непредсказуем и поднесен умело ,съчетавайки в себе си минало и настояще  и силно препоръчвам книгата на почитателите на жанра.

0 коментара:

Публикуване на коментар