Ревю: Останалото е мълчание - Алекс Майкълидис

Издателство : Ера 
Година на издаване : 2019 г.
Брой страници : 304
Цена: 17.00 лв 
Резюме: 
Алисия Беренсън е открита до простреляното тяло на съпруга си. Всички улики сочат, че го е застреляла. А тя потъва в мълчание. Отказва да говори дори когато я признават за виновна и я осъждат. Алисия никога повече не проговаря. 
Но не винаги мълчанието е пречка да разкриеш истината. Криминалният психотерапевт Тео Фейбър е убеден, че може да въздейства на Алисия и от години очаква това, което наистина се е случило през онази нощ, да излезе наяве. Воден от собствените си подбуди, той се впуска в търсене на истината, която заплашва да го погълне. 
Сред мълчанието на Алисия изникват мотивите за едно опустошаващо престъпление, в което жертви са не само мъртвите...
Тази книга отдавна беше привлякла погледа ми и все не стигах до нея , но в крайна сметка започнах новата 2020 година именно с "Останалото е мълчание" . Ако сте
прочели резюмето сте разбрали ,че книгата обещава доста заплетен сюжет и много неочаквани обрати и точно това получих и аз . Ако трябва да бъда напълно честна нещо не ми достигна ,за да я оценя с най- висока оценка , просто нещо сякаш "куцаше" в историята , но по надолу ще споделя по - детайлно впечатленията си.

Първоначално се запознаваме с психотерапевтът Тео Фейлър ,който има огромното желание да разбули мистерията около Алисия и нейното мълчание и е готов да я накара да говори . Това го подтиква да смени работното си място , за да е по-близо до нея и да я лекува . Първоначално Тео ми стана симпатичен , образът му е приятен , той е отзивчив и комуникативен и винаги иска да помогне.
Паралелно с това автора ни дава да надникнем и в дневника на самата Алисия ,където са описани събитията преди жестокото убийство. Оказва се ,че героинята също има много демони от миналото и тайни ,които излизат на яве.
Интересен е моментът с отношенията между пациент и терапевт , до къде се простират границите и кога е безопасна да преминеш отвъд тях . Понякога преминавайки отвъд се разкриват много мрачни тайни и всичкото зло излиза на яве , а друг преминаването на тази граница може да коства нечии живот .
Нещото ,което не ми достигна , за  да дам максимална оценка на историята може би е финалът . В даден момент бях започнала да се досещам какво всъщност се случва  и в един момент всичко просто излезе на яве и сякаш спря до там . Книгата има известна завършеност , отговаряме си на много от въпросите , но исках действието да продължи още малко. 
Алекс Майкълидис е сценарист и това определено си личи , тъй като сюжета е изграден много умело и през цялото време си представях как книгата може да бъде екранизирана (правата за това са вече закупени). Нямам търпение да видя какъв ще е актьорският състав и кой ще се превъплъти в ролите на Алисия и Тео . 

0 коментара:

Публикуване на коментар