Ревю: Затвори очи - Джон Вердън

Издателство : Софтпрес 
Поредица : Дейв Гърни
Година на издаване : 2012г.
Брой страници: 560
Цена: 16,99лв. 
Резюме: 
Възможно ли е едно убийство да е толкова изкусно извършено, че да няма нито една следа на местопрестъплението? И възможно ли е да е толкова дръзко, че да е пред очите на много хора, но никой да не разбере?
По време на сватбеното тържество младата булка е намерена с отрязана глава. Най-фрапиращото е, че ужасното деяние е извършено в присъствието на всички, но никой от гостите и роднините не е видял убийството или пък убиеца.
Убиецът триумфира, но не задълго, защото на сцената излиза детектив Дейвид Гърни и започва да провежда разследването по свой начин, задавайки характерните за него неудобни въпроси.

Открийте ме във Facebook 
Ревю на първа книга от поредицата - Намисли си число 

Веднага след първата книга от поредицата нямаше как да не започна и втората. Определено стила на писане на Джон Вердън ме спечели , хареса ми как поднася
историята и детайлите , а находчивият пенсиониран полицай Дейв Гърни  бързо се превърна в  един от любимите ми типажи. Той е изключително уравновесен и спокоен , винаги мисли трезво и логично и разбира се ,разплита най- сложните случаи. 
В "Затвори очи " сме въвлечени в разгадаване на убийството на една булка ... по време на собствената ѝ сватба. Звучи доста странно ,нали ? И наистина е такова. Целият случай се оказва много по - сложен и дълбоко вкоренен ,отколкото привидно изглежда. Авторът много подробно ни води по стъпките на разследването , имаме  поглед върху всяка една улика и хипотеза и ни дава възможност да правим догадки . Естествено аз никога не успявам да отгатна кой е "лошият"  ,но пък обожавам да се потапям дълбоко в разследването и да анализирам всички гледни точки.
Случаят определено се оказа доста труден за разрешаване ,а  единственото което може би леко ме подразни  бе ,че към края нещата се случиха доста бързо и някой дребни неща останаха недоизяснени поне за мен . Като изключим това ,не мога да открия нищо ,което да ме е подразнило в тази книга ,която въпреки че е  с обем от 560 страници , е изключително динамична .
Но колкото и невероятен да е Дейв Гърни и той си има своите пороци ... а в случая това са загадките. Мозъкът му сякаш работи на различна честота  и във всяка ситуация той търси нещо за разгадаване. Това го кара да се затвори в негов си
собствен свят и съответно го отдалечава от съпругата му .И в тази книга Мадлин изиграва ключова роля със съветите и предположенията ,който прави. Много често тя вижда нещата по коренно различен начин от съпруга си ,а в дадена ситуация това е много полезно.В крайна сметка пенсионирания полицай Гърни поне се опитва да не се забърква в нови случай и разследвания , но това се оказва невъзможно и водовъртежа на загадките и разкриването на убийствата го въвлича в доста опасни ситуации. 
Вече нямам търпение да прочета в какво ще се забърка отново в третата книга :)

0 коментара:

Публикуване на коментар