Ревю: Жестокият месец- Луиз Пени

Издателства : Софтпрес 
Поредица: Разследванията на инспектор Гамаш
Година на издаване :2016г.
Брой страници:400
Цена:15,99лв.
Резюме:
Навръх Великден няколко жители на Трите бора се събират в прокълнатото имение на хълма, за да очистят старата къща от злото. Но вместо да прогонят духовете от нея, помагат за създаването на още един. Забележителна жена умира от страх по време на спиритичния сеанс. Освен ако не е убита… Легендарният инспектор Арман Гамаш поема към селото, за да разплете мистерията.
Тук ще намерите ревюта на първите две книги от поредицата:
Убийството на художника , Убийствено студена

Смело мога да заявя ,че Луиз Пени е откритието ми за 2018 година и се радвам ,че на пазара вече има шест нейни книги ,които мога да си чета една след друга , без досадното чакане за издаване на следващата.Вече сигурно сте се досетили ,че "Жестокият месец "не ме разочарова ,а даже надмина очакванията  ми. С всяка
следваща книга на авторката се страхувам ,че тя ще се изчерпи , преповтори или самата история ще е твърде предвидима , но за мое огромно щастие до сега всяка следваща книга ми харесва все повече от предходните. Трябва да призная на издателство Софтпрес ,че кориците ,които са избрали  са прекрасни ,особено тази.Колкото повече  гледам гнездото с празните черупки ,толкова повече се натъжавам , тъй като си има причина точно това да е на корицата и да е в пълно съответствие със заглавието - Жестокият месец , тъй като понякога "любовта убива"
Но да се върнем към самото действие. В малкото селце отново е извършено убийство ,гениално замаскирано зад уплахата и възможността човек да умре от страх. Авторката бавно навлиза в историята и минава доста време докато разберем коя е жертвана , а дотогава имаме възможност отново да  надникнем в ежедневието на любимите си  и добре познати герои (няма да ги изреждам, тъй като вече и сами ги знаете :))Имаме възможност да опознаем и няколко нови лица  - бакалинът мосю Беливо , странната двойка Жил и Одил , скромната и всеотдайна Хейзъл и капризната ѝ дъщеря Софи  както и странната гадателка определяна дори за вещица Жана Шове. Освен разследването на убийството авторката умело развива и  втората сюжетна линия , а именно случаят Арно.Мислех си ,че Пени няма да успее да балансира между двата случая и все единия ще остане на заден план, но всъщност нищо такова не се случи. Всичко се развива паралелно , много плавно ,заплетено и интересно. Нямаше как случващото се около инспектор Гамаш да не ме вбеси и подразни  , на моменти ми идеше да отида там  и да набия някои от героите ,но все пак съм само читател :Д
"Бовоар отново се вгледа в очите на Гамаш ,после отмести поглед. Даде си сметка какво ще убие главния инспектор. Нямаше да е зъл дух или демон .А собствената му гордост."
Всеки от героите отново търпи развитие , бори се с проблемите и  страховете си , но в тази книга за мен най-силно се открои Рут Зардо. Противно на очакванията я харесвам още от "Убийството на художника" и откривам в нея една ранима душа
,която се страхува да покаже каквато  и да било положителна емоция. Но две малки същества променят скучното ѝ ежедневие и се настаняват в сърцето ѝ. Иска ми се и в следващите книги да виждаме повече от истинската Рут. 
"Колко горчиво е да гледаш щастието през чужди очи"
Няма как да не спомена и Клара ,която бива разяждана от съмнения дали картината която ще нарисува ще е  достатъчно добра за Фортен и дали ще я хареса.Неотлъчно до нея е и Питър ,който трябва да пребори първо собствените си демони , за да има сили да погледне съпругата си в очите. Полицай Ивет Никол отново се появява по-дразнеща и ужасна от всякога. Още от началото не я харесах , но тя се оказа противоречив образ ,който според мен ще търпи още доста развитие в следващите книги.
"Жестокият месец" е книга за  силата и жестокостта на чувствата  и как те могат да се превърнато от нещо красиво и чисто в нещо зло. Понякога това е по -силно от нас. Всеки тай дълбоко в себе си по нещо зло ,но се старае да го затвори в клетка и да го зарови колкото се може по-дълбоко , да го забрави. Но в един момент  се случва нещо ,което пробужда това зло  и за съжаление то излиза на яве.

"Главният инспектор изслушваше хората, водеше си записки, събираше веществени доказателства като всичките си колеги.Но правеше още нещо.Събираше чувства. Колекционираше емоции. Защото всяко убийство има дълбоко човешка страна. Не се корени в действията  , а в чувствата на хората. Защото оттам започва всичко. Чувства, които някога са били човешки и естествени, се изкривяват. Израждат се . Вкисват се , загиват и накрая разяждат съда, в който са побрани. Докато човешкото съвсем се изгуби. "

0 коментара:

Публикуване на коментар