Ревю:Брилянтните -Маркъс Сейки

Издателство: Ибис 
Година на издаване: 2017г. 
Поредица: Брилянтните
Брой страници:448
Цена : 16,90лв.
Резюме:
Наричат ги надарени, отклонения, абнорми или просто брилянтните. Един процент от човешката популация, чиито необикновени дарби са довели света до невероятен научен и технологичен прогрес. Те могат да узнаят най-дълбоко заровените тайни на човек само като го погледнат, умеят да се придвижват невидими в тълпата, както и да сринат световните финансови пазари с един-единствен добре премерен удар.
Ник Купър е топ агент на тайна правителствена организация с неограничен бюджет, чиято основна задача е контрола и обезвреждането на опасни брилянтни. Самият Купър е надарен с уникалната способност да разчита езика на тялото и да предвижда ходовете на противниците си. Това го превръща в перфектния ловец – брилянтен, който преследва брилянтни.
Последната му мишена е терорист със смъртоносна дарба и гибелни амбиции, довел страната на прага на гражданска война със серия от кървави атентати. За да спре най-опасния престъпник в света, Купър ще трябва да се изправи лице в лице с истината за собствения си вид и да потъпче всичко, в което вярва.
Винаги съм казвала ,че много обичам да чета трилъри и съм огромен фен на този жанр и ,когато разбрах ,че издателство  Ибис са решили да ни зарадват с нещо подобно бях супер доволна.В последствие разбрах ,че книгата е не само трилър ,но
има и фентъзи елементи свързани със свръхестествените сили на героите и това направи книгата още по-привлекателна за мен.  И така ,започнах я с огромно нетърпение ,четох я с непрестанен интерес и я  завърших много доволна от историята , но и любопитна за продължението. С една дума книгата е страхотна и определено ще се нареди след любимците ми за 2018г. През цялото време си мислех колко добър филм би излязъл от тази история и дори си представях Бен Афлек или Джейсън Стейтън в главните роли (това беше малко лирично отклонение)
Да се върнем на книгата. Както вече сте прочели в резюмето ,около 1 % от населението са абнорми - хора със специфични способности , които след време могат да се окажат опасни за човечеството. И тук на помощ се появява организацията ДАР , която се бори и дори убива абнорми , които използват силите си за непочтени цели. Интересното е ,че главният герой Ник Купър също  е надарен и разчита езика на тялото. Това му помага доста в работата и го прави един от най- добрите агенти на ДАР както и добър приятел на началника на организацията-Дрю. Воден от идеята си да залови един от най-големите терористи  и да направи света по-добро място за живеене , Ник предприема една самоубийствена мисия ,вярвайки че така помага не само на света ,но и на децата си.  Естествено не всичко е  толкова лесно , а много от нещата , в които е вярвал се оказват лъжа .Нищо не е такова каквото изглежда . С развитието на технологиите и наличието на абнорми с необикновени способности всичко може да бъде манипулирано и променено ,изфабрикувано ,така че да е удобно на определен кръг от хора. Така Ник попада в един омагьосан кръг ,където понятията добро и зло са силно размити.  Никой от героите не е само добър или само лош . Всеки си има своите мотиви и вътрешни терзания. Няма да се спирам по- подробно на всеки един от второстепенните герои , но ще кажа ,че те са изградени като много сполучливи
образи, всеки от тях беше на мястото си и нямаше нищо излишно.
Шанън или инъче казано  момичето ,което минава през стени също се оказа доста интересен образ.Беше ясно ,че крие доста неща и до последно не знаех на чия страна е , но пък ми хареса ,че между нея  и Ник наблюдаваме непрестанна химия и забавни диалози. 

Смятам ,че Сейки е изградил един доста реалистичен свят,където превес вземат политическите конфликти и нагласата на обществото към различните. Показва ни как властта може да манипулира обществото и да доведе света на прага на война в името на една болна амбиция.
Много се радвам ,че книгата все пак има някаква завършеност и финалът не е твърде "отворен". Все пак у читателя остават доста въпроси за изясняване , но предполагам в  следващите две книги всичко ще се изясни . 
Няма как да не спомена и корицата на българското издание , която е направо страхотна.

В крайна сметка книгата се оказа едно различно и увлекателно четиво ,съчетаващо в себе си любимите ми жанрове  и носещо ми удовлетворение от прочетеното. Определено не мога да открия никакви забележки относно стила на автора или сюжета на историята  ,тъй като всичко беше на ниво и през цялото време бях в очакване на случващото се .



И накрая , но не на последно място трябва да изкажа благодарността си към издателство Ибис за предоставената възможност да прочета книгата.

0 коментара:

Публикуване на коментар