Ревю: Серафина и черният плащ -Робърт Бийти

Издателство:  Софтпрес 
Година на издаване : 2017г. 
Поредица: Серафина 
Брой страници: 240
Цена: 14,90лв.
Резюме:
Запознайте се със Серафина – едно доста необичайно 12-годишно момиче, което се впуска в опасно разследване, изпълнено със спиращи дъха изпитания, непобедими врагове и древна магия! Писателят Робърт Бийти създава завладяващ детски роман с ярки и убедителни герои, в който мистерия, магия и исторически факти се смесват в едно вълнуващо и неустоимо цяло.

Признавам си ,че доста време пренебрегвах книгата ,водена от описанието ,че е детска и въпреки многото положителни коментари бях решила ,че не ми се чете нещо така предвидимо и предназначено за 13-годишни. Е жестоко съм грешила, тъй като книгата е за всички възрасти , а историята е изключително интересна. 
Серафина е странно момиче , което може да вижда в тъмното, има кристални жълти
очи  и има по четири пръста на ръцете и краката, а освен това е ГЛП - главен ловец на плъхове. Тя живее заедно с баща си в имението Билтмор и по точно в мазето , криейки се от всеки , тъй като никой не трябва да я вижда. В началото определено ми стана много тъжно за малкото момиче принудено да прекара живота си в тъмно и тясно мазе и да излиза само нощем. Станала вече на 12 години дори самата Серафина започва да си задава въпроса защо баща ѝ я крие от  всички хора и дали не се срамува от нея  и от това ,че е различна.Смятам този аспект от книгата за много положителен , тъй като почти всеки от нас в живота си се е сблъсквал с това да е  различен от множеството . Да изпъква с нещо ,  да го сочат с пръст и дори да го наказват за това . В случай бащата на Серафина се страхува именно от това , че ще я  наранят , ще я отблъснат и дори може да му я отнемат.
Една вечер бродейки  в огромното имение Билтмор ,Серафина става свидетел на изчезването на малко момиченце на име Клара ,което сякаш е погълнато под плаща на тайнствен мъж. Случаите на изчезнали деца продължават и Серафина е  твърдо решена да открие мъжа с черният плащ и да го спре. В това начинание тя открива и своя пръв приятел в лицето на младия господар Брейдън.  И двамата са се чувствали самотни до този момент и са нямали приятели , така че сега се радват на компанията си и същевременно правят всичко възможно за да разберат кой е злодеят. Учудващо дори за самата мен веднага се досетих кой е той и разгадах основната идея, но въпреки това книгата ми беше все така интересна. Определено историята поглъща читателя. Макар да се състои само от 240 страници книгата е изпълнена с толкова
приключения ,красиви описания и мистерии ,че не ми се искаше да свършва. Самата история е много по - дълбока от привидното , тъй като научаваме доста нови неща за произхода на Серафина и самата тя ще трябва да извърви дълъг път , опознавайки своята същност ,произход и способности . Всичко в книгата е толкова омагьосващо като се започне от огромното имение Билтмор(което наистина е съществувало) мине се през необикновените способности на Серафина и се стигне до тайнствени гробища с празни гробове. На моменти дори историята ми се струва малко страшничка за деца на 13-14 години. 
В заключение ще кажа ,че си вземам поука и повече няма да подценявам подобни уж детски книги ,които всъщност съдържат в себе си много житейска мъдрост и поука , а освен това са толкова разтоварващи ,леки и приказни .

"Не битките спечелени или изгубени ни правят хората ,които сме.А тез сражения ,в които да влезем сме се осмелили."

0 коментара:

Публикуване на коментар