Ревю: Денонощната книжарница на мистър Пенумбра -Робин Слоун

Издателство : Сиела
Година на издаване :2015г.
Брой страници:288
Цена:14.90лв.
Резюме:
В „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра” лавиците, отрупани с книги, стигат високо, чак до тавана. Там, където се стига само със стълба, се спотайват мистериозни заглавия, изписани с причудлив шифър, за които информация няма дори и в интернет. Те не се продават, а се заемат за четене от посветени в голяма тайна членове на древно общество. И така е било от векове.
Всичко се променя, когато в книжарницата започва работа Клей Джанън. Изпълнен с любопитство към тези недостъпни книги и идващите винаги нощем за тях читатели, той прибягва до помощта на модерните технологии. Скоро на негова страна застават и някои от най-умните хора на планетата, работещи в централата на „Гугъл”. IT гениите обичат загадките, а тази е точно по вкуса им – но едва ли подозират, че за разгадаването ѝ ще е нужно повече от изумителна изчислителна мощ.
Модерността атакува традиционната мъдрост… но дали книгите няма да се окажат по-могъщи от компютрите?


През 2015-2016г пазарът беше залят от книги за библиотеки ,книжарници и съответно за книги.Тогава останах безучастна към тази вълна ,но на скоро прочетох Книжарничката на острова на Г. Зевин и буквално се влюбих в историята. Затова реших ,че е крайно време да посегна отново към такъв тип книги и започнах Денонощната книжарница на мистър Пенумбра ,в чието лице открих истинско съкровища.
Ако трябва да изразя мнението си само в едно изречение , то ще бъде "Обичам тази книга!"
Цялото вълшебство започва , когато Клей Джанън решава да започне работа в една денонощна книжарница ,която почти никой не посещава  ,супер тясна и висока  е и освен това е пълна със странни и неразбираеми книги. Клей е уеб дизайнер , но кариерата му е приключла твърде бързо и за разлика от повечето си връстници , които вече успешно се реализират в специалността си , той още търси своето "място под слънцето". Но освен уеб дизайнер и любител на новите технологии ,той  е и читател. Именно чрез една книга  се е запознал с най- добрия си приятел Нийл , който също изиграва ключова роля в цялата история. Една от главните теми в книгата е сблъсъкът между старото и новото, между добрата хартиена  книга и модерната електронна книга, между компютърния гении и човешкия ум.
Мистър Пенумбра определено е от старото поколение и привидно е привърженик на традиционното и консервативното.Все още води дневник на книжарницата , а лавиците са отрупани със стари книги. Но още четейки заглавието и разбирайки ,че книжарницата е денонощна ,всеки ще усети ,че има нещо вълшебно в цялата история. Нощем тона необикновено място  е посещавано от странни хора , които вземат още по-странни книги и това  събужда любопитството на Клей.  И от тук на сетне започва истинската магия. Клей Джанън и неговите приятели са въвлечени в един куп приключения и за заети с разшифроването на редица загадки. На моменти това ми напомняше на книгите на Дан Браун (реално погледнато няма никаква база за сравнение , просто цялата загадка и препратките  от миналото  ми създаваха усещането ,че чета Шифърът на Леонардо например , но това си е мое вътрешно усещане :Д  )
За всеки един книголюбител това произведение ще е истинска наслада. Какво по -хубаво от цяла книжарница с тайнствени книги , чийто код трябва да бъде разгадан , тайно общество , което датира от векове и древен шрифт които е изгубен. Всичко това е преплетено със съвременните методи за разкодиране , използването на най- високите технологии и поглед от близо в "Гугъл ". Това е книга , която определено има с какво да Ви изненада.
Другото ми любимо нещо в нея е корицата.  Харесва ми много повече от оригиналната и освен това е направена с много умисъл и съпоставя хартиената и електронната книга.
Може би този конфликт ще съществува винаги. В случая няма правилна и грешна страна , просто всеки човек е различен и едни се придържат към вече познатото и изпитано в лицето на хартиената книга , а други търсят нещо по- ново , модерно  и удобно в лицето на електронния четец, но независимо от носителя на книгата , важното в случая си остава съдържанието и удоволствието , което то ще донесе на читателя. 
Чрез тази история ,авторът може би се е опитал да ни покаже ,че двете неща все пак са съвместими и дори взаимно се допълват , а използвани заедно дават още по-добър резултат.
 Ще са радвам да споделите мнението си относно всички тези книги за библиотеки и книжарници , кои от тях сте чели  и харесали ли са Ви ?


0 коментара:

Публикуване на коментар