Ревю: Принцеса с часовников механизъм - Касандра Клеър

Издателство: Ибис 
Поредица: Адски устройства 
Година на издаване : 2013г.
Брой страници : 496
Цена : 16.90лв 
Резюме: 
Опасности и предателства, тайни и магии, любов и тъга се преплитат в секващия дъха финал на трилогията „Адски устройства”.
АДСКИТЕ УСТРОЙСТВА НЕ ЗНАЯТ МИЛОСТ.
АДСКИТЕ УСТРОЙСТВА НЕ ЗНАЯТ ПОЩАДА.
АДСКИТЕ УСТРОЙСТВА НЯМАТ ЧЕТ.
АДСКИТЕ УСТРОЙСТВА НИКОГА НЯМА ДА ПРЕСТАНАТ ДА ПРИИЖДАТ.
Теса Грей би трябвало да е щастлива – нали всички младоженки са такива? Но по време на подготовката за сватбата й с Джем Карстерс, огромна опасност надвисва над ловците на сенки в Института в Лондон. Магистърът, Алекс Мортмейн, се появява отново и планира да използва армията си от безмилостни автоматони, адските устройства, за да погуби нефилимите. В своята жестока игра той се нуждае само от една последна пионка, за да нанесе унищожителния си удар – необходима му е единствено Теса.
И докато тези, които обичат Теса, правят и невъзможното, за да я намерят и спасят от Магистъра, тя започва да разбира, че е много по-силна, отколкото някога си е представяла. Но може ли само едно момиче, дори и да притежава могъща сила, да се изправи срещу цяла армия демони?

Ревюта на предишните две книги от поредицата може да намерите тук  Ангел с часовников механизъм  и Принц с часовников механизъм

Не мога да повярвам ,че завърших тази поредица , а започвайки книгата изобщо не знаех какъв финал да очаквам . Доста често в последната книга от дадена поредица  накрая действието е доста забързано и в последните 10 страници се случват около 1000 неща , което е малко трудно за осмисляне.Затова се радвам ,че в Принцеса в
часовников механизъм нещата се случваха леко и плавно без действието да е мудно, но и без да е прекалено претрупано.К.Клеър е уцелила правилния ритъм , в който да разгърне действието и да завърши историята на Теса , Джем , Уил и всички останали.

Може би ще ми бъде трудно да коментирам някои моменти без да пусна спойлери , но  поне ще ги отбележа , за да не разваля удоволствието на някого от четенето.Самата аз много се радвам ,че наистина до последно не знаех какво ще се случи и дори имах малко по различни очаквания , но като цяло финалът ми хареса.
Привързах се изключително много към всеки един от героите и сякаш поне за малко станах част от техния свят 

Теса - харесах образа ѝ още от първата книга , макар че до последно не разбрах как може да изпитва такава любов към двама мъже едновременно и все пак тази връзка с тях я правеше още по самопожертвователна.Най- накрая разбрахме и цялата истина относно произхода ѝ и ангела с часовников механизъм. И макар че , изключителната  ѝ дарба се оказа най- доброто уръжие на Мортмейн срещу ловците на сенки , то тя  доведе и до неговата  гибел.

"И двамата бяха в агония, а тя ги обичаше.И двамата.Именно тя бе причината  за болката им ....."

Джем  - за мен той е един  от онези прекрасни хора , който са толкова добри и благородни ,че  за съжаление  съществуват само в книгите. В цялата поредицата аз не можах да открия нито една отрицателна черта в него , не успя да ме издразни с нищо , не успя да нарани никого.Той беше един от най- смелите герои и действията му говорят много за образа му .Пътят ,който той извървя беше забележителен и аз до последно не исках да повярвам какво се случва с него .

"Кога ти стана безразсъдният , а аз - предпазливият ? Откога се налага за не пазя от теб самия? Винаги е било обратното."

Уил - в началото хич не го харесвах , във втората книга си промених мнението за него и то вече беше положително , а  в края на поредицата мога да кажа ,че го харесвам  и въпреки това не се прехласвам чак толкова по него.Лично за мен образът на Джем е изграден много по емоционално и пълнокръвно от този на Уил . Нямаше как за пореден път да не се възхитя на силната парабатайска връзка между него и Джем - между тях наистина съществуваше магия и може би именно тази магия не позволи любовта им към една и съща жена да ги изправи един срещу друг.

" Ти си ми толкова скъп , сякаш си другата половина на душата ми , Джем.Не бих могъл да бъда щастлив , ако ти си нещастен. А и Теса ... тя те обича .Какво чудовище бих бил , ако причиня огромна болка на двамата души , които обичам най- силно на този свят ...... " 

"През целия ми живот , откакто дойдох в Института , ти беше огледалото на моята душа .У теб виждах доброто в себе си.Единствено в твоите очи откривах благословия.Кой ще  ме гледа по същия начин , когато ти  си отидеш? Думите му бяха последвани от мълчание ...

Братята Лайтууд също ми станаха любимци. Нямаше как да не  харесав Гидеон веднага , а чувствата му към Софи само затвърдиха представата ми ,че той е добър човек.Колкото до Гейбриъл - отне ми малко повече време да повярвам в добрите му намерения , но в крайна сметка той преосмисли целия си живот и постави едно ново начало.

Шарбот и Хенри - след като преоткриха любовта си в предишната книга , то в тази сме
свидетели на нежността и привързаността между тях.Загрижеността на Хенри е трогателна , а Шарлот премина през толкова трудности и изпитания ,че накрая това което получи беше напълно заслужено.В даден момент ми стана жал за Хенри и за сполетялата го съдба , но той показа несломим дух и борбеност за живот.

 Софи - много се радвам ,че тя откри щастието и призванието си и ѝ предстои да изживее един прекрасен живот с мъжа , когото обича. Магнус отново е неотлъчна част от ловците на сенки. Колкото и да не иска да се забърква с тях и съответно да се привързва  той няма как да остане безучастен и да не им помогне.

Определено мога да кажа ,че поредицата беше невероятна , доста различна и неочаквана . И преди съм казвала ,че според мен любовния триъгълник построен от авторката е един от най добрите ,за които съм чела.В него нямаше правилна и грешна страна  имаше само безгранична любов. Препоръчвам поредицата на всеки независимо дали е любител на фентъзи , на приключенски или на любовни романи. сигурна съм ,че ще се потопи в книгите и ще е тотално погълнат от тях също като мен .

СПОЙЛЕРИ - МОЛЯ ВИ ,АКО НЕ СТЕ ЧЕЛИ КНИГАТА , НЕ ЧЕТЕТЕ СЛЕДВАЩИТЕ РЕДОВЕ.

Мистерията около Джем определено беше най- голямата изненада в тази книга.Когато помислих ,че е  мъртъв недоумявах как така не се отдели поне една глава за  сбогуването с него и изпращането му от света на живите , но и през ум не ми мина ,че той ще се превърне в Мълчалив брат. Ежегодните му среши с Теса бяха прекрасно хрумване от страна на авторката и стоплиха сърцето ми , а финалът беше толкова красив.В крайна сметка Теса , Джем и Уил получиха това ,което искаха. Всеки от двамата имаше възможност да изживее любовта си с Теса , а тя откри двете си  големи любови. Понякога хората са късметлии да открият една любов в живота си , а тя имаше щастието да открие две








2 коментара:

  1. Наистина книгата е много хубава и ти чудесно си описала героите :) И аз я завърших наскоро и все още ми е близка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да напълно съм съгласна :) Книгата просто няма как да те остави емоционално безучастен :)

      Изтриване