Ревю: След погребението - Агата Кристи

Издателство : Ера 
Година на издаване: 
Брой страници: 264
Цена : 11.99лв.
Резюме:
Госпожа Абърнети е жестоко убита ден след погребението на брат си. Когато тъжната вест достига до нейните съграждани, всички си спомнят последните й думи: “Завещанието на брат ми е удобно скалъпено, нали? Брат ми е бил убит, нима не разбирате?” Попаднал в безизходица, адвокатът на семейството се обръща за помощ към Еркюл Поаро.

Срам ме  е да си призная ,но за мен тава беше първата среща с авторката и нямам логично обяснение защо до сега не съм посягала към нейните книги при условие ,че съм фен на  такива истории.В последно време  прочетох доста любовни романи и ми се искаше да сменя стила , а какво по интересно от разследването на едно убийство от опитен детектив като Еркюл Поаро.
Започнах да чета книгата без каквито и  да било очаквания и бавно и постренно навлизах в историята на семейство Абърнети.Смъртта на Ричърд Абърнети е доста внезапна и неочаквана и цялата фамилия се събира на погребението.Всеки от тях гледа по различен начин  на смъртта му.Едни скърбят искрено за загубата ,други мислят единствено за наследството , което ще получат , а трети като сестра му Кора възкликват" - Но той е бил убит , нали? " .На  следващия ден та е жестоко убита , а задачата на Поаро е да проучи всички роднини и да разбере кой е имал мотив да извърши убийствата.


"А нима в убийството може да има здрав разум , се запита учудено мистър Ентуисъл.Научно погледнато , да.Но архивите са пълни с множество безсмислени убийства."
Така имаме възможност да научим по нещо  за всеки член от фамилията и да разберем що за хора са те.За съжаление повечето от тях се оказват алчни и безскрупулни и свързват смъртта на роднините си единствено с наследството ,което ще получат. Тъжното в случая е ,че това е доста често срещано явление както тогава , така и в наши дни. Хората могат да бъдат много жестоки в борбата си за власт и пари.Авторката е изградила отлично образите им , показвайки тяхната деградация и морален упадък.
Започвайки своето разследване Поаро научава мръсните тайни на всеки един от роднините  на покойните  и се оказва ,че всеки от тях е имал мотив да извърши убийството.
Джордж Кросфийлд -племенник на Ричард Абърнети. Той  се е забъркал в твърде съмнителни сделки с чужди пари , а освен това има страст към хазарта и залаганията, а  парите от наследството биха му се отразили много добре.

Тимъти и Мод Абърнети - Тимъти е брат на Ричард и уж вечно е болнав има доста разклатено здраве , а всъщност се оказва ,че е доста силен физически , но просто му е по-лесно да се преструва на болен  и съпругата му непрекъснато да му  угажда . А бедната Мод е посветила грижите си единствено на съпруга си.Къщата , в която те живеят вече отчаяно се нуждае от ремонт , а те не могат да си позволят дори да наемат градинар , така че в този момент малко пари биха им били от полза.


"Чудно как тази едра , мускулеста и предприемчива жена с трезв ум, пращяща от здраве и пълна с енергия, можеше да е така жалка и уязвима в едно - любовта към съпруга си.Това бе майчинска любов ..."

Сюзън и Грегъри Бакнс  - Сюзън е  племенница на Р.Абърнети и единствено тя от по-младото поколение е наследила неговият силен характер и нюх към бизнес.Тя има съвсем ясен план  - да направи салон за красота , а към него да има и малка
лаборатория за съпруга ѝ Грег,който работи в аптека.

Розамънд и Майкъл Шейн - Розамънд  е другата племенница на Ричърд - тя е много красива  ,но не особено талантлива актриса , която е твърдо убедена ,че трябва да изиграе ролята на живота си , а заедно със съпруга си , който  също е актьор, искат да закупят правата върху някоя постановка и да я режисират - доста  скъпо начинание.


"Но ето че нямаше да  е толкова лесно ,защото за него всеки един от присъстващите бе възможен - макар и не вероятен - убиец.Джордж би могъл да убие така , както убива притиснатия в ъгъла плъх.Сюзан пък -спокойно ,организирано - в изпълнение на плана си.Грегъри поради тази своя странна болезнена жилка , която не само че не придаваше особено значение на наказанието , но сякаш го подканваше, плачеше за него.Майкъл - защото бе амбициозен и притежаваше характерната за убийзите самонадеяна суетност.Розамънд, поради страхотната ограниченост на възгледите си .Тимъти ,защото мразеше брат си и му завиждаше ,мечтаейки за властта ,която парите парите на брат му биха му дали.Мод ,защото Тимъти бе нейното дете, а ставаше ли дума за това дете , тя можеше да бъде безжалостна.И дори мис Гилкрист , помисли си той , би могла да замисли убийство , стига то да ѝ върне "Върбичката" заедно с някогашната ѝ изискана слава    "
Бях отвратена от това как всеки от гореизброените приема смъртта на Р.Абърнети и Кора  Ланскне.В съзнанието им всичко беше свързано със сумата пари , която ще получат и съответно с това до каква степен ще изпълнят плановете си.
Много ми хареса образа на Е.Поаро - проницателният детектив ,който успява да навърже дори и най-малките детайли и да разплете нишката.
"Коремчето му бе приятно закръглено  , главата му имаше формата на яйце , а мустаците му бяха засукани и стърчаха предизвикателно "
А колкото до самият замисъл на престъплението и извършителят аз до  последно не знаех кой е. В последните няколко страници промених предположенията си около 10 пъти и в крайна сметка не бях права . А това означава ,че авторката си е свършила работата отлично и книгата ме държа в напрежение до последно.
Докато се ровех в интернет за повече информация за книгата разбрах ,че има сериал посветен на поредицата на Агата Кристи носещ името Случаите на Поаро  , а конкретно историята от книгата се разкрива в Сезон 3 епизод 10 , ако ви е интересно тук има малко повече информация Случаите на Поаро


2 коментара:

  1. Прекрасно ревю, тази книгата на Агата не съм я чела, но задължително ще се поправя. Радвам се, че стилът и ти е харесал, аз лично също като теб започнах без особени очаквания към авторката, но останах силно впечатлена. Бих ти препоръчала 10 малки негърчета и убийство в Ориент експрес, едни от любимите ми са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за хубавите думи :) Със сигурност ще прочета още книги от А.Кристи включително и препоръчаните от теб :)))

      Изтриване