Ревю: Вила в Сицилия - Розана Лей

Издателство: Софтпрес 
Година на издаване : 2016г. 
Брой страници: 456
Цена: 17,99лв. 
Резюме: 
Изненадващо наследство. Три жени, които търсят отговори. Дали вила „Сирена“ ще ги събере, или отчужди?

Тес скоро ще навърши четиридесет и монотонният й живот в британската провинция я задушава. Един ден получава неочаквано писмо с известието, че наследява старинна вила в слънчева Сицилия от непознат. 
Прекрасното италианско градче я приветства с идиличния си начин на живот и тя се предава на притегателната му сила. Потопена в емоционалния си нов свят, Тес тръгва по следите на една тайна, която е част от миналото на майка й, още от времето на Втората световна война. Романтика и мистерия разкриват пред нея изненадваща истина за любовта, която не само ще даде така жадуваните отговори на Тес, но и ще й помогне да спаси собствената си объркана дъщеря тийнейджърка.

Разказана през гледните точки на три жени от различни поколения, „Вила в Сицилия“ е завладяваща история за загубена любов и родови тайни, епично пътешествие в търсене на себе си, значението на дома и семейството.

Трябва да си призная ,че посегнах към книгата , тъй като бях привлечена от красивата корица и буквално не устоях на изкушението да се пренеса ,поне мислено ,в Сицилия. И явно интуицията не ме е подвела , тъй като книгата се оказа наистина разкошна. Може да съм леко пристрастна заради добрите описания на сицилианската храна и девствената природа на Четария , но историята определено ме спечели.  "Вила в Сицилия " за мен е книга ,която трябва да бъде прочетена на един дъх ,искаше ми се да се потопя напълно в духа на Италия ,да видя нещата през погледа на трите главни героини и да си представя ароматите и вкусовете на Сицилия , но не успях да го направя на едни път . Трябваше да чета книгата с прекъсвания и да вкусвам духа ѝ на глътки . Но дори и  така поднесена историята беше истински пир за сетивата и ми донесе много положителни емоции. 
Разбира се , сега някой ще се зачуди какво се прехласвам чак толкова по  история , която не е нещо не виждано и не чувано  , авторката може би не е много известна у нас и около книгата не се е вдигал кой знае какъв шум , но въпреки това тази на вид простичка история ме докосна . Може би не е велик литературен шедьовър , но я четях с огромен интерес и нетърпение  , в захлас правех догадки каква ще е съдбата на героините и не исках това сицилианско вълшебство да свършва.

Розана Лей ни запознава с живота на три жени -дъщерята -Джини , майката -Тес и бабата -Флавия. Макар да са едно семейство всяка от тях има скрити тайни , особено Флавия ,която напуска Сицилия много млада и повече никога не се връща там . Когато
Тес -дъщеря ѝ наследява вила Сирена и решава да отиде в Сицилия и да опознае родното място на майка си ,това довежда до разкриването на много загадки , събуждането на призраци от миналото и приключване на недовършените дела. 

Но освен всички мистерии и загадки в  книгата намира място и любовта . Именно любовта е променила завинаги живота на Флавия , едно внезапно влюбване е дарило Тес с дъщеря ,а Сицилия ѝ е подготвила още много изненади в лицето на Джовани и Тонино - двама красиви  и горди мъже , които всъщност се оказват пълна противоположност . Много ми хареса факта ,че авторката не е заложила на изтъркания номер с любовта от пръв поглед ,където героите се виждат и веднага решават ,че ще са заедно завинаги.Във "Вила в Сицилия" нещата се случват доста поетапно и леко . Нищо не  е твърде драматизирано и преекспонирано , героите са  зрели хора ,а не тинейджъри (като изключим Джини ,която в началото доста ме дразнеше с разсъжденията и поведението си).
В крайна сметка книгата не е  просто любовен роман ,чието действие се развива в Сицилия, а е нещо  доста по-задълбочено и истинско. За мен историята е много
показателна за женската сила . Водена от любовта , страстта и стремежа една жена е готова на всичко ,за да постигне целта си . Ставаме свидетели и на това как алчността и злобата могат за съсипят приятелства, да разделят семейства и носят само болка и разочарование.Но в крайна сметка това е измислена история ,която носи на читателя оптимизъм и много положителни емоции (поне за мен беше така) Ако искате да се пренесете в Сицилия , но без да наблюдавате предвидима любовна история ,  а искате да се потопите в дълбините на местните традиции и кулинарни вълшебства , то тази книга е за вас :)

0 коментара:

Публикуване на коментар