Ревю: Неизчезваща -Александра Бракен

Издателство : Егмонт 
Поредица : Тъмна дарба 
Година на издаване: 2016г
Брой страници:544
Цена :14,90лв
Резюме:
Руби никога не е искала да притежава способностите, които едва не й костват живота. А сега трябва да ги използва ежедневно и да влиза в умовете на враговете си по време на опасните мисии, които ръководи. В Детската лига я наричат Водач, но тя знае, че в действителност е нещо друго: чудовище.
В тази втора част на поредицата ТЪМНА ДАРБА Руби се отправя на най-опасната си мисия досега - да достигне до истината за вируса, донесъл смъртта на повечето от децата на Америка и превърнал нея и останалите оцелели в мразени аутсайдери. И сякаш това само по себе си не е достатъчно, ами съдбоносната тайна е скрита във флашка в ръцете на Лиъм Стюарт - момчето, с което някога е виждала бъдещето си... и което сега не може дори да я разпознае.
Руби е разкъсвана между старите си приятели от една страна и обещанието да служи на Лигата от друга. Ами ако спечелването на войната би означавало да изгуби самата себе си?

Започвайки втората книга от поредицата имах известни притеснения ,дали ще ми хареса колкото първата , но смело мога да заявя ,че Неизчезваща надмина очакванията ми  и се оказа едно достойно продължение на Тъмна дарба. Бавните  , скучни и монотонни моменти  определено липсват в тази книга,  а през цялото време  действието се развива доста бързо  и ударно , на моменти чак не можех да повярвам какво  се случва .Авторката дори не  оставя читателя да си поеме глътка въздух преди отново да въвлече героите в някоя смъртоносна ситуация. А в тази книга повечето са такива .А.Бракен определено не щади нашите любимци и ги подлага на нечовешки изпитания.

Руби – тя се е променила доста през изминалите месеци ,  в резултат на обучението си  в Лигата .Успяла е да овладее до известна степен способностите си , да поеме контрол над  тях. Станала е по дисциплинирана и  подготвена за битка. И въпреки всичко  дълбоко в себе си таи страховете си от миналото .И в тази книга си проличава
едно от любимите ми качества в нея , а именно готовността й да се бори до край за приятелите си и никога да не ги изоставя.
"Не можех да ги оставя.Никой от тях Нито Вида , която бе прекалено и непоправимо твърдоглава.Нито Джуд ,който не бе способен да търпи тишината или тъмнината.Нито Дунди - не и след всичко."
 В тази книга се появяват и  няколко  нови образа , който бързо се очертаха като главни действащи лица.

Вида – тя е своенравна  и твърдоглава , на моменти  дори леко дразнеща . Вярва в убежденията си и не приема чуждото мнение. Първоначално е доста отрицателно настроена към Руби и не приема лесно факта ,че именно тя ще е  водач на групичката им.Но с времето нещата се променят , обстоятелствата също , доста истини излизат на яве и това кара Вида да преосмисли идеите и мирогледа си .Постепенно между нея и Руби се създава една здрава връзка , която ги крепи .

Джуд е другото ново лице , с което се запознаваме . Той е на 15 години , но е толкова крехък и чуплив , че сякаш е малкото дете в групичката , което трябва непрекъснато да дундуркат. Той все още вярва в  добротата у хората и в  това ,че светът може да стане по- хубаво място. Тази негова наивност би го поставила в много смъртоносни  ситуации , ако до него не бяха Вида и Руби. Въпреки това  и той претърпя известна промяна  и се научи да бъде по силен и смел.

Срещаме се и с Коул – братът на Лиъм . Визуално двамата доста си приличат , но общото между тях май свършва до там. Все пак Коул е в Лигата , а Лиъм не иска и да чува за организацията. Все пак Коул  взема активно участие в тази книга и със сигурност ще се наслаждаваме на присъствието му и в следващата.
И дойде време да поговорим и за старите , вече познати ни герои.
Дунди – очаквах с нетърпение неговото завръщане.Може би в него се наблюдава най-осезаема разлика. През изминалите 6 месеца той е бил сам и е търсил начин да оцелее, а това го е принудило да прави неща , с които не се гордее. В тази книга определено се затвърждава връзката между него и Руби. Макар в началото той да не я приемаше добре , в последствие между тях се зароди едно страхотно приятелство , което се вижда и в Неизчезваща. И все пак образът му вече  е по- сериозен , но поне е запазил чувството си за хумор и силно изразен сарказъм.
Няма как да не спомена ,че образът на Зу много ми липсваше . Тя  сякаш беше талисманът на групата и липсата й се усещаше.Беше спомената на няколко пъти и силно се надявам в следващата книга , авторката да ни срещне с нея.

Новосформираната групичка Руби ,Дунди , Лиъм , Вида и Джуд определено много ми допада.Усеща се сплотеността между тях , силната привързаност  и готовността да се борят заедно рамо до рамо.Силно ме зарадва и развръзката между Руби и Лиъм. След края на Тъмна дарба бях в шок от  това , което се случи с отношенията  им и макар в Неизчезваща нещата да не са се наредили напълно ,все пак има лъч надежда ,че ще се оправят .

В заключение мога да кажа само ,че книгата за мен беше едно шеметно изживяване  изпълнено с напрежение и обрати  и вече нямам търпение за третата (за съжаление и последна )книга.Финалът беше доста емоционален поне за мен , доста тайни бяха разкрити  ,но останаха и много недовършени дела. Без да губя повече време се захващам с "По залез "


0 коментара:

Публикуване на коментар