Ревю : Снежния човек - Ю Несбьо


Издателство : ЕМАС
Година на издаване : 2013г.
Брой страници : 504
Цена : 18.00лв.
Резюме: 
Антигероят Хари Хуле, полицейският инспектор на международно признатия крими-автор Ю Несбьо, се завръща в смразяващ трилър, който ще го приближи до ръба на лудостта.
Осло през ноември. Паднал е първият сняг. Момче на име Юнас се събужда през нощта и открива, че майка му я няма. Поглежда през прозореца и вижда на студената лунна светлина снежния човек, който по-рано същата вечер се е появил необяснимо в двора им. А около врата на снежния човек е увит розовият шал, който детето е подарило на майка си за Коледа.
Хуле прозира връзка между заплашително писмо до него и изчезването на майката на Юнас, вероятно и на още дузина жени, потънали в неизвестност все по първи сняг. Със задълбочаването на разследването усещането му, че е пионка в ужасяваща игра, става все по-осезаемо, а убиецът създава и постоянно променя правилата.

Бях си обещала тази година да успея да се запозная с творчеството и на този автор  и ето , че го направих.Не крия любовта си към криминални трилъри  и дори леки ужаси  стига да са написани добре , а относно  скандинавските автори  определено съм чувала само хубави отзиви .Голяма фенка съм на Крис Картър , а вече и на Ю Несбьо.От доста време слушах за неговия „снежен човек“ и накрая реших  да видя толкова ли е страшен в крайна сметка.Да си призная очаквах книгата да преобърне тотално представата ми за снежните човеци и вече да гледам на тях с друго око както е с клоуните например , но определено не успях  да се изплаша чак толкова .За сметка на това играта с психиката на читателя беше страхотна.
Прословутият инспектор Хари Хуле е от типа гениални умове , който  носят своите пороци и проблеми от миналото.Поведението им на моменти граничи с лудост , но в крайна сметка те винаги се оказват прави ,дори и с най- налудничавите си предположения. Това май се е превърнало като някакъв стереотип за всички подобни крииминални трилъри. И въпреки това старши инспекторът ми стана доста симпатичен и бях убедена ,че нищо няма да убегне на проницателния му ум.

Нека поговорим малко и за самия случаи. Вилнеещ сериен убиец , който някак си е останал незабелязан до сега и който убива жени по особено жесток начин.Авторът не описва особено подробно самият акт на убийството ,но  състоянието , в което са намерени телата е достатъчно красноречиво.На моменти действието прескача от миналото в настоящето  опитвайки се да ни насочи към самоличността на престъпника , но поне на мен  това изобщо не можа да ми помогне . Смених предположенията си за извършителя около  10 пъти.Признавам си ,че верният отговор ми се прокрадна в съзнанието само за секунда , но реших ,че не може да е това.
Катерине Брат –красивата и новоназначена разследваща , която  е изключително умна и находчива и в крайна сметкка се оказва ,че между нея и Хуле има доста допирни точки . През цялото време усещах ,че в нея има нещо гнило ,но не бях сигурна какво.
Хареса ми това ,че второстепенните герои са много добре изградени като характер и образи.Всеки от тях има своите слабости и недостатъци и пази тайни от миналото благодарение на които достигаме до истината.
Реално няма как да коментирам действието без да  разкрия част от заподозрените или да пусна някои спойлер , но в крайна сметка авторът толкова умело ни оплита в мрежите си , че наистина е забележително  как е построил един  такъв  многопластов сюжет ,където нищо не е такова каквото изглежда.
Хареса ми фактът ,че макар да има своите проблеми , Хари все пак има и жена която обича и макар да не са заедно все пак  той е изживял по някакъв начин тази емоция.Може би трудната му професия и непрекъсната ангажираност са го лишили  от възможността  да има нормално семейство , но все  пак е имал нещо близко  до това в лицето на Ракел и Олег.
В заключение мога да кажа ,че на  всеки фен на този жанр това  четиво ще се хареса със сигурност.В  книгата има дълбок умисъл  и всяка едно действие е породено от нещо друго , нещо още по –дълбоко скрито.Смятам ,че обемът на книгата е напълно нормален за подобен  тип история  и определено ,ако си падате по подобни  сюжети ще останете доволни.


2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      нещо се случи с коментара ти ... не съм го изтривала аз .... все пак успях да го прочета преди да изчезне и се радвам ,че имаме сходни вкусове за някои книги и жанрове :)

      Изтриване