Ревю: Стъкленият трон - Сара Дж.Маас

Издателство: Егмонт 
Поредица: Стъкленият трон 
Година на издаване:2014г.
Брой страници:408
Цена:14.90лв
Резюме:
Селена Сардотиен е измъкната от затвора на Ендовер, за да се озове в плен на разкоша на кралския дворец. Принц Дориан предлага да й върне свободата, но при едно условие. Тя трябва да спечели състезанието за нов кралски убиец, а нейни опоненти ще са най-жестоките мъже в кралството.
Всекидневието на Селена се изпълва с изтощителни тренировки за големия турнир и с отегчителни до смърт дворцови порядки. Нещата стават малко по-интересни, когато принцът започва да проявява интерес към нея... но грубият капитан на стражата Каол е този, който я разбира най-добре.
Когато участниците в турнира започват да измират един след друг, Селена осъзнава, че битката е не само за първото място в надпреварата, но и за живота й.


Слушала съм изключително много за авторката и за това колко добре пише,както и колко страхотна е поредицата и ,че почти всички освен мен са я чели.Но бях решила да стоя далеч от тази всеобща еуфория и да не започвам поредица ,която още не е напълно завършена ,за да не ми се налага да чакам издаването на другите книги.Но любопитството ми се оказа твърде голямо и все пак реших да започна книгата.Нямах кой знае какви очаквания , дори не бях чела резюмето , но тотално се влюбих в историята. На пръв поглед книгата е типично тийн фентъзи четиво с още по типичните за жанра любовни триъгълници , вълшебства , изпитания , принцове и принцеси.Но ,авторката безспорно притежава голям талант ,тъй като е успяла умело да съчетае това в една завладяваща книга. Идеята на самата история не е нещо нечувано и невиждано до сега ,но въпреки това С.Дж.Маас я е  превърнала в едно завладяващо приключение , от което аз не исках да се отлепя.
Да поговорим малко и за самите герои

Селена Сардотиен  - слушала съм толкова много , за нейния силен дух и
непоколебимост ,че нямах търпение да видя с какво тя е по специална от всички други героини до сега.Тя без съмнение доказва ,че не е някакво разглезено момиченце , а с право е Асасина на Адарлан.Не се разкрива много за миналото ѝ и за живота ѝ преди да стане асасин , но се надявам ,че в следващите книги ще излязат изненадващи тайни от миналото.Пристигайки в замъка и започвайки турнира за кралски шампион си представях нещо като "Игрите на глада ",където надпреварата ще е жестока и цялото действие ще се върти само около това , но на моменти по скоро ми напомняше на поредицата "Изборът" на К. Кас  от гледна точка на това, че Селена се луташе между вниманието на Дориан и на Каол или инъче казано -между принцът и капитана на кралската стража.Явно подобни книги няма как да минат без сложен любовен триъгълник , в който и двамата кандидата за сърцето на девойката са толкова добри и достойни за нея , че ... когото и да избере все ще е добре :Д 

Дориан Хавилиард - принцът на Адарлан- Той е красив , умен , мил , но също така много състрадателен към несгодите на хората , за разлика от баща си. Кралят е завладял насилствено много територии и със сила е подчинил хората на своята воля , а Дориан никога не би направил подобно нещо. Най-голямата разлика между баща му и него ,е жестокостта - при Дориан Хавилиард тя просто липсва.Той предпочита да чете книги отколкото да измисля зловещи планове за поробването на народа.Първоначално  той няма никаква представа какво да очаква от Селена, но опознавайки я лека полека  започва да изпитва симпатии към нея. Тя никога не кокетничи и не преиграва пред него , даже напротив , готова е да му се разкрещи или дори да го обиди - да говори с него като с равен , а в неговия свят това е доста рядко срещано.


Каол Уестфол както вече сте разбрали той  е капитан на кралската стража и помага на Селена в подготовката за изпитанията в надпреварата за кралски шампион .Първоначално той е изключително строг с нея и не я изпуска  от поглед , все пак не
напразно е асасина на Адарлан. Доста често той не знае какво да очаква от нея , макар да е преживяла много тя все пак е едно младо момиче сблъскало се с твърде много жестокости.Самият Каол е доста  потаен и не показва емоциите си , а само наблюдава и си прави изводи.Когато осъзнава ,че започва да се привързва към Селена това го плаши още повече , тъй като вижда ,че най-добрият му приятел Дориан също не е безразличен към нея , а предвид произхода ѝ никои от двамата не може да е с нея.



Няма как да не спомена и второстепенните герои , които много харесах - най-вече Нехемия , също като Селена и тя е много борбена и устремена в своята кауза - да помогне на народа си. Същевременно двете момичета изграждат едно страхотно приятелство по между си и си помагат изключително много.

Колкото повече мисля , толкова повече не откривам причина да не прочета книгата по- рано. Може би всеобщото прехласване по нея ми е повлияло , а и да си призная честно не харесвам особено корицата .. няма конкретна причина за това просто .. нещо в нея не ми допада.Но пък всичко останало в самата история ми хареса на 100 %.Усещам ,че следващите книги ще са дори още по- интересни , тъй като има да се разплитат доста мистерии и загадки , а да не забравяме и изгубената магия.

0 коментара:

Публикуване на коментар