Ревю: Перфектна химия - Симон Елкелес


Издателство: Ибис
Година на издаване :2015г.
Корици:меки 
Брой страници:344
Цена:12.90лв
Резюме:
Съвременна история за невъзможната любов.

В гимназията Феърфийлд, в предградията на Чикаго, всички знаят, че общуването между съученици от южната и северната част на града може да бъде взривоопасно.
Бритни Елис живее в северната. Тя е богата и красива, златното момиче на училището. С една дума - има перфектен живот. Или поне умело успява да накара всички около нея да вярват в това. Но зад безупречната репутация на Бритни се крият сложни семейни отношения...

Алехандро Фуентес живее в южната - бедняшката част на града. Той е корав и груб, известен сред съучениците си като лошото момче, член на опасната банда „Кървавите латиноси“, от която можеш да се откачиш единствено с цената на живота си. Затова никой не е наясно с най-голямата му тайна – желанието му да излезе от бандата и да постъпи в колеж.
Когато през последната година от гимназията Бритни и Алекс са принудени да си партнират в часовете по химия, те изобщо не са очаровани. А арогантността на Алекс му изиграва лоша шега, когато се хваща на бас с един от приятелите си, че ще успее да свали Бритни. И когато между двамата започват да прескачат искри, никой не предполага, че това, което в началото е било невинна игра, съвсем скоро ще се превърне в сериозна опасност, когато бандата се почувства застрашена...

Доста дълго време отлагах прочитането на тази книга , тъй като бях решила ,че сюжетът е твърде банален  и предсказуем и бързо ще загубя интерес.Но доста често очакванията и реалността са коренно различни и съм много щастлива ,че в този случай беше така.
Затова ще кажа за всички , които си мислях ,че книгата е някаква лигава любовна история за тинейджъри , първо да прочетат няколко странички от нея и  после ....всъщност няма да може да спрете.
Както сте прочели от резюмето ,Бритни е съвършеното момиче -богата ,красива , капитан на мажоретките и е гадже на капитана на футболния отбор -  с две думи тя е златното момиче на училището . Напълно нормално е всеки да реши ,че тя е разглезена и суетна , но зад този привиден образ се крие нещо много по дълбоко.Самата тя си  е изградила този образ като защитна реакция срещу хората на около , той като не иска да ги допуска близо до себе си. Така те виждат само една идеална обвивка , а само Бритни си знае какво се крие отвъд тази обвивка.
Изключително много ме умилиха моментите между Бритни и сестра й Шели  и самата
готовност на младото момиче да се грижи да по-голямата си сестра , въпреки умствените и физическите й недъзи .Малко хора биха се справили с подобно положение и биха намирали сили да се грижат непрекъснато за болен член от семейството.Потресе ме и фактът ,че родителите й са готови с лекота да оставят Шели в специализирана клиника ,вместо да се грижат сами за нея и да се опитат да направят живота й по-щастлив.Благодарение на срещата си с Алекс , Бритни преосмисля доста неща в живота си и намира сили да каже истината на родителите си за това ,че тя не е перфектна и не може да живее според техните очаквания.

Алекс - той е типичното лошо момче , което се забърква с в неприятности и арести.Първоначално Бритни е изплашена от него, той като в училище му се носи славата ,че ходи надрусан, непрекъснато пие и извършва престъпления.Общо взето в неговия  свят това е начинът да оцелееш. Но на неговите плещи лежи тежък товар , а именно грижата за семейството.След убийството на баща му , той трябва да поеме грижата за майка си и двамата си по-малки братя и да се постарае  те да останат далеч от престъпната банда , в която самият той се е забъркал.Уж на шега той се хваща на един бас със свои приятел и от там на сетне целият му свят се преобръща тотално .                                             "Понякога добрите хора са принудени да правят неща,които не са добри,нали?"


Хареса ми и това ,че гледните точки в книгите  се редуват  веднъж е от името на Алекс , следващия път от името на Бритни.Така много по-лесно читателят може да разбере какво се върти в главата на героите и да види нещата от всички гледни точки .
Няма как да пропусна да спомена и второстепенните герои.
Сиера  е най добрата приятелка на Бритни и макар и тя да е от богато и добро семейство успява да разбере приятелката си и да я подкрепи в трудните моменти 
Колин - той е бвшето гадже на Бритни , което тя зарязва заради Алекс и заради това ,че я приема повече като трофеи , а не като своя приятелка.
Пако - той е най-добрият приятел на Алекс и е готов да му помогне по всеки възможен начин.Именно затова се опитва да накара Алекс да се махне от бандата и да започне нормален живот докато още може         .Исабел - тя е влюбена тайно в Пако  , но така и не разкрива чувствата си., но успява да види истинската същност на Бритни и да станат добри приятелки
На моменти сюжетът беше предвидим , но тук важна роля изиграва майсторството на авторката , а тя е написала книгата така ,че да не можеш да спреш да я четеш.За съжаление имаше и такива моменти ,които много ме шокираха и натъжиха. Но в крайна сметка един проект по химия успя да събере два напълно противоположни елемента и да създаде такава експлозия от емоции ,в  която се роди истинската любов.
Поредицата се състои от още две книги ,който нямам търпение да прочета.Втората дори вече  е на българския пазар и носи заглавието "Правилата на привличането".Надявам се в най- скоро време да стигна до нея .0 коментара:

Публикуване на коментар